Haugesund Sparebank - Konseptutvikling

Haugesund Sparebank ønsket å lage et eget konsept for barn som skulle knyttes til Spire-programmet for barn.

Innsikt

Barn sparer ikke på samme måte som voksne. Der en voksen person kanskje sparer til hus og bil eller en ferie, sparer barn til neste lørdag. Noen sparer til sin første sykkel eller en Playstation.

Foreldre ønsker at barn skal lære å spare en del av pengene sine i stedet for å bruke alt på lørdagsgodt så snart de får lommepenger. For å engasjere barn i sparing, og samtidig lære dem viktigheten av sparing, valgte vi i vår konseptutvikling å bruke en metode som har blitt brukt som både opplæring og underholdning i hundrevis av år: Eventyr.

Historiefortelling

Sølve er en sparealv. Sparealver er rare små vesener. Du kan se dem, men de er så gode til å gjemme seg at det er svært sjelden vi mennesker får øye på dem. Sparealver er gode til å ta vare på ting, og de har ofte mange ulike gjemmesteder for tingene de finner.

Sølve kaller disse stedene for alvehuler. Alt han finner er en liten skatt for Sølve. «Alt som spares kan brukes» sier han ofte.

Sølve liker å reise rundt. Men han er så liten, så han reiser bare rundt i området vårt. Han liker seg her, enten ved sjøen eller på en bondegård. Sølve har mange slektninger rundt omkring, andre sparealver som ikke liker å reise, og de besøker han så ofte han kan.

Han kjenner også både låvenisser, tusser og dverger, og er stort sett venner med alle.

sølve

Bestevennene

Det er ikke så gøy å reise rundt alene, men heldigvis for Sølve har han to bestevenner. Mynte er en gris, men ikke en hvilken som helst gris. Mynte er mer nysgjerrig enn griser flest, og veldig god på å lete frem små skatter som sparealven Sølve blir veldig glad for.

Mynte liker seg egentlig litt dårlig når de padler på fjordene, men inne på bondegårdene storkoser han seg! Han liker ikke når folk kaster ting i naturen, og blir lei seg når folk ikke er flinke til å spare og ta vare på ting. Mynte er kanskje bare en liten gris, men han har et stort, stort hjerte.

Pia er en gul fugl. Hun er veldig stolt av gulfargen sin. Hun kan ikke fly, men synes det er like greit så lenge hun får være gul. Hun er god til å hoppe, hun er egentlig en hoppefugl. En gul hoppefugl.

mynte

Gorm

Men sparealvene har en fiende. Snyltegnomene er fæle små skapninger. De sparer ikke på noe, og bare kaster ting de ikke er ferdige med engang. Sparealvene må gjemme tingene de samler på slik at snyltegnomene ikke finner dem, for da forsvinner alt.

Snyltegnomen Gorm er en av de verste snyltegnomene. Han jakter alltid på Sølve sine alvehuler, for han gidder ikke lete etter ting han trenger selv. Finner han en slikt alvehule, spiser han all maten der, ødelegger alle tingene og roter fælt, og så går han videre til neste gjemmested.

Gorm bor i en myr et sted, men selv om det er skittent og fælt der er han opptatt av å pynte seg. Han fant en gang en gammel flosshatt i en av sparealvene sine alvehuler, og den bruker han hele tiden, for han synes den får ham til å se viktig ut.

Ingen eventyr er komplett uten en antagonist. En som ødelegger planene til helten, og som står for alt det helten kjemper mot. En fiende. For Sølve er denne fienden Gorm, en av de verste snyltegnomene man kjenner til.

gorm

Utmerkelser

Gullsild: Beste Foto/Illustrasjon. JURYENS BEGRUNNELSE: Jobben er godt gjort med stor forståelse for målgruppen. Dette vekker nysgjerrighet, og er moderne uten å være sjelløst. Et jurymedlem følte dette var som det beste på Barne-TV!

Involverte fra skarpsinn

Del dette prosjektet